Raftsundet

Screen Shot 2014-07-25 at 11.45.58

Raftsundet forbinder Hadselfjorden og Vestfjorden. Raftsundet er hovedlei for skipstrafikken mellom Lofoten og Vesterålen og en viktig en del av hurtigruteleia. Sundet ligger mellom Austvågøya og Hinnøya fra Ingelsfjorden i nord til Ulvågsundet og Øyhellsundet i sør. Det meste av Raftsundet inkludert Trollfjorden ligger i Hadsel kommune.

Langs østsida er det spredt bebyggelse med bygdene Kongselv-Kongsmarka, Tengelfjord, Raften, Tennstrand og Ulvøya. Lauksundet og Svartsundet hadde handel et par generasjoner. Ved innløpet i nord ligger det gamle nedlagte handelsstedet Hanøy.

Hanøy kirke ble bygd i 1914 som kombinert kirke og skole med internat og eies av i egen forening. UL Granheim har hus i Holandshamn. På Raftøra er et stort forsamlingslokale tilhørende UL Trollfjord.

Raftsundet er kjent for den alpine fjellheimen på Austvågøya med dramatiske fjellformasjoner som Olsanestinden (999m), Braksettindan (Svartsundtindan) (1 050m), Trolltindan med Store Trolltinden (1 045m) og fjellnåla Trollgutten og Rulten (1 062m). På Hinnøysida går fjellene opp til ca. 700m og Brubrekktinden (640m) er kjent landemerke sett fra nord og sør. Her på austersida er det fine dalganger og lave fjell; et flott turterreng med gamle ferdselsveger mellom fjordene og flott utsyn.

Skjærgården nord om Raftsundet med Vikkjet i sør og Flaket i nord omfatter ca. 250 øyer, holmer og skjær.

I Raften er oppstillingsplass for campingvogner og bobiler, og i Kongsmarka er hytteutleie.

Fv 868 går på østsida av Raftsundet fra Raftsundbrua til Holandshamn. Raftsundbrua med spenn på 298 m og forbindelse vestover til Svolvær ble åpna i 1998. Lofast og Raftsundtunnelen med forbindelse østover til Gullesfjorden, Sortland og Lødingen ble åpna 1.12.2007.

Det går bilferge mellom Hanøy og Kaljord, via Brottøya og Lonkan og hurtigbåt mellom Hanøy – Kaljord og småstedene.