Landskap vi kan leve av

Siste halvdel av august starter Hanne Lykkja fra Naturverkstaden arbeidet med å kartlegge landskapene rundt Møysalen.
Mellom Sigerfjorden i nord og Vestfjorden i sør, Hadselfjorden/ Raftsundet i vest og Kanstadfjorden/Gullesfjorden i øst finner vi unike fjell- og fjordlandskap. Det er på tide å gjøre stas på disse landskapene, og her vil vi ha de som bor i og kjenner området med.

En landskapsressursanalyse innebærer en sammenstilling av bilder og kunnskaper om landskapet sett i forhold til andre områder og regioner. I denne omgangen har vi bestilt en overordna landskapsressursanalyse; en lightversjon, og i august kartlegges landskap, geologi, vegetasjon, vann og vassdrag, arealbruk og infrastruktur, landbruk og kulturhistorie, gamle ferdselsveier, spesielle attraksjoner, osv.

Etter grovkartlegginga, inviterer vi til bygdemøter der kartleggerne og spesialistene, de som bor og jobber der, sammen kan se på hvilke fordeler våre områder har og hvordan vi bedre kan profilere oss og bruke disse til større lokal verdiskaping.

Hanne Lykkja kjenner landskapene i Lofoten og Vesterålen, både fra tidligere kartlegging i regi av NIJOS/Skog og landskap og fra arbeidet med Landskapstyper i Nordland.
Hun ønsker at både unge og gamle blir med på bygdemøtene. Hun tror de fleste av oss er noe preget av «hjemmeblindhet» – Det vi ser rundt oss til daglig blir en selvfølge, mens andre opplever dramatisk natur, noe enestående, uvanlig og spennende. Landskapene har mange småsteder i fjordene og en unik skjærgård. Men hva er spesielt med disse i forhold til andre fjorder, sund og fjell i Lofoten og Vesterålen? I forhold til Nordland, og resten av verden?? Hva er spesielt og hva er typisk? Hva skiller bygdene fra hverandre, hvordan er de i forhold til andre bygder og fiskevær i regionen? Hvilke unike muligheter gir landskapet vårt oss? Hva er dyrebart?

Lykkja forteller at de forsøker å identifisere «landskapskarakteren» for å avdekke verdier og muligheter for opplevelser og verdiskaping basert på stedegne natur- og kulturressurser. En slik øvelse åpner ofte øynene for flere sider ved hjemstedets ressurser og muligheter. Lykkja har god erfaring fra lignende framgangsmåter fra Borg områdetiltak på Vestvågøya.
Det er bevisstgjøringa og mulighetene «Fjordfolk under Møysalen» ønsker å gi et løft videre.
Rapporten skal være ferdig til 15. oktober, og blir gjort tilgjengelig på internett.

Grunnlag for regional og lokal utvikling
Landskapsressursanalysen skal bli til god hjelp for profilering og merkevarebygging, naturbasert næringsutvikling, og dokumentasjon for gårder og grender som søker om utviklingsmidler til beitetiltak, landskapspleie eller utvikling av nye driftsformer, og mange andre. Den blir en gave til kommunene og deres arbeid med profilering, kommuneplaner og annen planlegging.

For nettverket i Fjordfolket under Møysalen blir analysen nyttig når vi skal sy sammen sykkelopplevelser og klassiske vandreruter og bygge opp et mangfoldig opplevelsestilbud. Den blir også et grunnlag om vi på sikt vil utvikle en Geopark eller en regionalpark.

Send inn dine tips!
Området vårt har mange spektakulære og naturskjønne landskap. Nå skal Naturverkstad hjelpe oss å tegne bildene og kartlegge de landskapene som turistene bejubler og reklamebyrå sender verden rundt. Dersom du har tips, send e-post til hanne@naturverkstad.no.

Les mer om metoden på hjemmesidene til Riksantikvaren og Miljøverndirektoratet!

Om kartlegging av landskap, se metoden her! (Rapporten er utarbeidet av Aurland Naturverkstad).

.