Innlandet med skjærgården

Screen Shot 2014-07-25 at 11.47.29

Innlandet er den delen av Hadsel kommune som ligger på Hinnøya og omfatter bygdene Fiskfjord, Kvanntoelv, Kvitnes, Hennes og Kaljord samt Lonkan og Helgeneset og skjærgårdsbygdene.

Ta av fra RV 85 ved Sigerfjordtunellen og følg RV 822 mot Kaljord. Fra sør tar du ferge fra Hanøy ved E 10. Ferga har faste avganger fra Hanøy til Kaljord med retur.

Kaljord ved innløpet til Lonkanfjorden er knutepunktet mot småstedene i skjærgården og Lofoten; med flytebrygge, bussholdeplass, hurtigbåtforbindelse til Stokmarknes og småstedene i nordenden av Raftsundet og fergesambandet Kaljord-Lonkan-Hanøy og E 10.

Hennes ligger ut mot Hadselfjorden og har barne- og ungdomsskole samt eldresenter. Forsamlingslokaler fins i Innlandet kirke, Bygehuset på Kvitnes, Ungdomshuset til UL Fram på Hennes og Bogstrand. Her er utleie av rom, feriehus og leiligheter, samt campingplass. På Hennesstrand er det god fiskerihavn/ småbåthavn innenfor offentlig moloanlegg, men begrenset gjestehavnplasser.

Knutepunktet for Møysalen nasjonalpark ligger på Hennes, Hovedatkomsten til fjellet Møysalen er fra Hennes og Kaljord, og det arrangeres guidede turer til fjellet Møysalen.

Kvitnes hovedgård gnr. 1 bnr. 1 i Hadsel ligger ved Sortlandsundet og var tidligere en av Vesterålens storgårder med allsidig næringsvirksomhet. Aktiv gårdsdrift har pågått fram til i dag.

Sjøslaget arrangeres på Hennesstrand midt i juli hvert år. Det arrangeres også historiske vandringer og andre temavandringer.

Turterrenget er variert og stiene mange. Fiskfjorddalen har fire vatn der Førstevatnet en lett tilgjengelig idyll. Fra Storhaugen ved Andrevatnet har du utsikt til Trogangen, Vesterålens høyeste fossefall, (ca. 350m). Fiskfjorddalen er en av innfallsportene til Møysalen. Hennesheia er et paradis med unik utsikt og merka stier i flott terreng. Kaljordvatnet er et anadromt vassdrag, og Kaljord er et utmerket utgangspunkt for padleturer til Lonkanfjorden og skjærgården i nordenden av Raftsundet. Vandreruta inn Lonkanfjorden fra Kaljord til Nordbotn og Norddalen er den mest brukte innfallsporten til Møysalen.

Markante fjell er Hennesheia (405 m), Tretinden/ Blåtinden (869m), Møysalen (1 262)og Kaljordtinden (801m).

I utløpet av Raftsundet og Ingelsfjorden er en vakker skjærgård med 250 øyer, holmer og skjær. I dette landskapet går skipsleia. Strekket sør om Sandøya kalles Vikkjet og strekket mellom Hennes og Sandøya Flaket. Lonkan ligger ved innløpet til Lonkanfjorden, og Helgenes ved utløpet av Ingelsfjorden. På nordsida av Ingelsfjorden ligger grendene Sommarset og Ingelsfjord. Brottøya ligger nord om Hanøya.

I feriene arrangeres basarer og kulturdager både i Lonkan og på Hanøy.

Det er mange kvite strender og badeplasser. Veøya, Sandøya og Brottøya er de største øyene.

Karakteristiske fjell og tinderekker er Sørbotntindan 1.004m), Nipa/ Helgenestinden med Småtindan (678m), Jolitinden (570m), Høgfjellstinden (692m), Sebortinden (829m), Viktindan (793m), Meraftestinden (611m), Steinbakktinden (631m) og på Austvågøya Juviktinden (704m)

Du kan reise til skjærgårdsbygdene med hurtigbåt via Stokmarknes, Hanøy eller Kaljord. Lonkan og Brottøya er stoppesteder for bilferga mellom Kaljord og Hanøy.